Friday 15 May 2009

Zisk a akumulácia kapitálu

Zisk je dosahovaný prispôsobením využitia ľudských a hmotných výrobných faktorov podmienkam. Vytvárajú ho kupujúci tým, že vyhľadávajú príslušné výrobky, ponúkajú a platia za ne ceny, ktoré prevyšujú náklady vynaložené predávajúcim. Zisk teda nie je odmena poskytovaná spotrebiteľom dodávateľovi, a preto nemôže byť hodnotený a moralizovaný. Je to výsledok dychtivosti kupujúceho ponúknuť viac ako ostatní, ktorí sa tiež snažia získať podiel na obmedzenej ponuke.
Socialisti a intervencionisti nazývajú zisk a úrok nezaslúženým príjmom, výsledkom toho, že pracovníci sú okrádaní o podstatnú časť plodov svojej práce. Z ich uhlu pohľadu výrobky vznikajú len z driny ako takej a ničoho iného a správne by mali prinášať výhody len robotníkom. Lenže samotná práca vytvára veľmi málo ak nie je podporená zapojením výsledkov predchádzajúcich úspor a akumulácie kapitálu. Výrobky sú plodom kooperácie s nástrojmi a inými kapitálovými statkami, ktoré sú nasmerované prezieravým podnikateľským zámerom. Strádatelia (uprednostňujú budúcu spotrebu na úkor momentálnej), vďaka ktorých úsporám sa akumuloval kapitál a podnikatelia, ktorí využívajú akumulovaný kapitál tak, aby čo najlepšie vyhovoval spotrebiteľom, sú pre výrobný proces rovnako dôležití ako nádeníci. Je nezmyselné pripisovať celý výrobok len dodávateľom práce a zabúdať na príspevok dodávateľov kapitálu a podnikateľských nápadov. To čo vytvára užitočný tovar nie je samotná fyzická námaha, ale fyzická námaha v spojení s ľudskou mysľou vhodne nasmerovanou k určitému cieľu.
Čím väčšia je s postupom všeobecného blahobytu rola kapitálových statkov a čím efektívnejšie je ich využitie v spolupráci výrobných faktorov, tým nezmyselnejšie je romanticko-budovateľské oslavovanie vykonávania púhych rutinných manuálnych prác.
Výrazný hospodársky pokrok posledných dvoch storočí bol úspechom kapitalistov, ktorí poskytli potrebné kapitálové statky a elitou medzi technikmi a podnikateľmi.
Masy manuálnych pracovníkov mali prospech zo zmien, ktoré nielenže sami nevyvolali, ale ktoré sa skôr pokúšali zastaviť.

1 comment:

  1. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Kolektivní rozum Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60% větší pravděpodobnost ziskovosti

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    ReplyDelete